Skip to main content

Een stukje geschiedenis …

over het meer dan 30-jarig bestaan van de ‘Stichting Muziek Klassiek Gulpen’, voorheen ‘Herbergh Artistiek’

Het begin

Het was in 1991 dat Paul Rutten jr., de toenmalige directeur van de Gulpener Bierbrouwerij, het plan opvatte om een podium te creëren voor jonge Limburgse musici en kunstenaars, om hun de gelegenheid te geven in een huiselijke sfeer te musiceren en te exposeren. Op 13 mei 1992 werd officieel de Stichting Herbergh Artistiek in het leven geroepen. Artikel 2 van de statuten luidt: ‘’De stichting heeft ten doel het uitgroeien tot een cultureel centrum van en voor de bewoners van het Mergelland. De stichting tracht dit doel onder meer te verwezenlijken door het organiseren van literaire voordrachten, muziekuitvoeringen en tentoonstellingen en al hetgeen verder ter bereiking van het doel bevorderlijk kan zijn.’’

De plaats waar het allemaal moest gebeuren was Herberg de Zwarte Ruiter aan de Markt in Gulpen, gelegen pal naast de Gulpener Bierbrouwerij. De eerste ruimte waarin geconcerteerd werd, was de Koetscherie, maar omdat die te lawaaierig bleek te zijn, is men op een gegeven moment verhuisd naar de overdekte sfeervolle ‘Biertuin’, waar uitvoerende musici noch toehoorders zich lieten afschrikken door de soms op het glazen dak kletterende regen. Integendeel, veel bezoekers ervoeren en ervaren dit als een bijdrage aan de huiselijke sfeer!

De exposities werden in de beginjaren gehouden in de Koetscherie en in de ‘gelagkamer’ (het restaurant), tegenwoordig in het restaurant en de Biertuin.

Het vervolg

De eerste voorzitter was de in 2014 overleden Jo Ploum, die vijf jaar de voorzittershamer gehanteerd heeft. Hij werd o.a. bijgestaan door de in 2016 overleden musicus Ru Otto, die vanwege zijn vele contacten met musici jarenlang het kloppend hart van het bestuur is geweest. Tussen 1997 en 2000 hanteerden respectievelijk Jan van den Broek en Ans Beaujean de voorzittershamer, terwijl vanaf  2000 Leo Hermans (liefst 21 jaar lang) dit deed. Hij werd de laatste jaren bijgestaan door de pianist Peter Caelen voor de muzikale programmering en Herman Heussen als penningmeester.

Vanaf de oprichting in 1992 is Herbergh Artistiek erin geslaagd een zeer gevarieerd programma aan te bieden. Bezoekers van het eerste uur herinneren zich een kerstexpositie met werk van Gène Eggen, een lezing door de componist Robert Heppener, een excursie naar Insel Hombroich en een expositie van werken van Rob Brouwers (Sippenaken), die allemaal al verkocht waren voordat de tentoonstelling geopend was.

Van latere datum is het optreden van de violist Marijn Simons en de pianiste Jet Janssen, de tentoonstelling van werk van Ton Holst, die geheel in het teken van de bok stond, mét bockbier en bokkenpootjes, het optreden van het ensemble Helicon, een recital door de zangeres Yvonne Nijsten en een aantal architectuurexcursies  o.l.v. de architect Frank Lahaye enz.

Na 2000

Sinds het jaar 2000 hebben veel bekende musici en kunstenaars Gulpen bezocht. Zo waren onder andere te gast de violiste Manon Meijs uit Valkenburg en haar trio, de Maastrichtse pianiste Tonie Ehlen, de bas Harrie Peeters uit Roermond, het Maastrichtse ensemble Agimont met de sopraan Claudia Couwenberg, de violiste Theodora Geraets , het Van Bommel Quartet (met musici van het Amsterdams Concertgebouworkest), het Matangi Kwartet, het Van Dingstee Kwartet, Het Mosa Trio, het Carducci Kwartet uit Londen en het Haydn Barytontrio Budapest.

De bekende violiste Emmy Verhey speelde op de dag van de opening van de expositie van beeldend kunstenares Marijke Stultiens. De Zwarte Ruiter was te klein toen in oktober 2006 de gebroeders Lucas en Arthur Jussen (toen 13 en 10 jaar oud, maar toen al heel bekend en intussen wereldberoemd) hun opwachting hebben gemaakt.

Aandacht voor jong talent

De stichting heeft ook systematisch aandacht gegeven aan jeugdig talent uit de regio. In het verleden hebben veel jonge talenten in De Zwarte Ruiter een podium gekregen.

Behalve de al eerder genoemde pianisten Lucas en Arthur Jussen en de violist en componist Marijn Simons (Geleen) waren dat de clavecinist Léon Berben (Heerlen), de violiste Lisanne Soeterbroek (Sittard), de pianist Richard Flemming (Heerlen), de sopraan Hannah Morrison (Heerlen) die intussen de wereld veroverd heeft, de  fluitiste Frederique Purnot , de klarinettist Arno Piters (thans A’dams Concertgebouw Orkest), de cellist Bas Jongen (alle drie uit Eijsden), de hoboïste Valerie Colen (Gronsveld), de pianisten Noach Huisman (Heerlen), Kasper Schonewille (Ubachsberg) en David Voncken (Margraten) en de celliste Eline Hensels (Simpelveld).

Muziek Klassiek Gulpen  &  Herbergh Artistiek

In de zomer van 2021 overleed na een kort ziekbed voorzitter Leo Hermans. Leo was vanaf het eerste uur betrokken bij de realisatie van de concerten en groeide de afgelopen 30 jaar uit tot hét gezicht van onze reeks.  Hij was een markante en erudiete persoonlijkheid die met zijn weetjes en gevoel voor humor velen voor zich wist te winnen. Als trotse intellectueel, neerlandicus én Bernardijn omringde hij zich graag met oud-leerlingen. De band met Leo Hermans gaat ver terug in het verleden en hij wordt door vele vaste bezoekers van de concerten dan ook zeer gemist.

Na het overlijden van Leo Hermans heeft pianist Peter Caelen met verve en vakmanschap de jaarlijkse concertreeks die inmiddels bijna 30 jaar (!) bestond, voortgezet.

De naam Herbergh Artistiek was overigens al eerder (in 2014) omgedoopt tot Muziek Klassiek Gulpen. De Stichting Muziek Klassiek Gulpen richtte en richt zich uitsluitend op kamermuziek en de organisatie van de jaarlijkse reeks van 6 concerten in de periode van oktober t/m april, met Peter Caelen als artistiek leider.

De organisatie van exposities in Herberg de Zwarte Ruiter is afgescheiden en werd voortgezet onder de noemer Herbergh Artistiek; De contacten met de beeldende kunstenaars verlopen via Connie Knoop, mede-eigenaar van Herberg de Zwarte Ruiter.

Peter Caelen

De veelzijdige pianist Peter Caelen is artistiek leider en de waarnemend voorzitter van Stichting Muziek Klassiek Gulpen. Daarnaast is hij leider van de Excellent Concerten in het Ursulinenconvent in Eijsden en de Paterskerk in Rekem (België).

Peter studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Amsterdam en vervolgde zijn studie bij Peter Feuchtwanger in Londen en Thomas Duis in Saarbrücken. Daarnaast volgde hij verschillende masterclasses. In heel Europa en China geeft hij concerten op gerenommeerde podia als het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Beijing Concert Hall, Daning Theatre in Shanghai, Qingdao Grand Theatre Concert Hall, Holywell Music Room in Oxford, de Grote Zaal van het Koninklijk Conservatorium en Concerts de Midi in Brussel, de Saarbrücker Kammerkonzerte, de Rhein Mosel Halle in Koblenz en Sellosali in Espoo.

Hij treedt op als solist maar ook met verschillende orkesten en als kamermusicus werkt hij samen met tal van musici. Er verschenen meerdere solo cd’s evenals een cd met cellist Olsi Leka, en hij geeft masterclasses in Engeland, Finland en België. Ook is hij jurylid bij concoursen in binnen- en buitenland.